Thuisbatterijen

Veel mensen werken overdag buitenshuis en kunnen dus moeilijk hun opgewekte zonne-energie zelf gebruiken. Je zonnepanelen produceren overdag elektriciteit, terwijl je vooral 's ochtends en 's avonds energie verbruikt wanneer de zon niet of niet voldoende schijnt. Op die momenten moet je dus eigenlijk gaan betalen om de nodige energie van het net te halen.

Thuisbatterijen verhogen je zelfconsumptie

Studies tonen aan dat mensen die zonnepanelen hebben slechts 30% van hun opgewekte energie zelf gebruiken en de rest gaat naar het net. Met een thuisbatterij zou je dit eigen gebruik kunnen verhogen tot 75%

Thuisbatterijen: het voordeel

Een thuisbatterij slaat de overtollige stroom van je zonnepanelen op en je gebruikt die stroom op momenten dat de zon niet voor energie zorgt.

De invloed van de digitale meter

Nu de teller op de digitale meter niet meer zal terugdraaien moet je rekening houden met volgende stellingen:

  • Je betaalt geen prosumententarief meer.
  • Hoe meer verbruikers je kan inschalen als de zon schijnt, hoe lager je factuur wordt.
  • Kan je je teveel aan geproduceerde elektriciteit verkopen aan je energieleverancier, maar aan een lager tarief dan dat je de nodige elektriciteit moet kopen.

Tips om je zelfconsumptie te verhogen met thuisbatterijen

  • Gebruik de stroom op het moment dat de zonnepanelen stroom opleveren. Zoals de wasmachine opzetten wanneer de zon schijnt.
  • Stel grote elektriciteitsverbruikers op die manier in dat ze overdag werken, bijvoorbeeld met behulp van een ingebouwde timer of slimme aansturing.
  • Als er daarna nog zonne-energie over is kan je denken aan een investering van een thuisbatterij. Met behulp van deze batterij wordt je energieoverschot opgeslagen en kan jij de elektriciteit gaan gebruiken wanneer je dat zelf wil!