PV zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de beste duurzame investering voor jouw huis. Ja, ook nu nog! Ze zetten zonlicht om in energie, die jij kan gebruiken voor de werking van al je elektrische toestellen. De stroom die je zelf niet gebruikt gaat naar het net, maar door enkele slimme stappen te zetten - zoals een slimme warmtepomp of thuisbatterij - zorgen we ervoor dat je zonnepanelen renderen als nooit tevoren.

Maximaliseer je zelfconsumptie

  • Woningen voorzien van een gasketel hebben een gemiddelde zelfconsumptiegraad van 30%. Dit percentage kan je verhogen door je wasmachine en droogkast vooral aan te zetten als de zon het meeste schijnt. Deze gedragswijziging heeft een potentieel van 5%. Dus van 30% -> 35%
  • Woningen voorzien van een warmtepomp hebben een zelfconsumptiegraad van 40%. Door deze warmtepomp verstandig aan te sturen kunnen we dit opdrijven naar 45 à 50%. Lucht/water, lucht/lucht en zwembad warmtepompen of een gewone elektrische boiler kunnen ingezet worden om in de zomer de overcapaciteit zo veel mogelijk op te vangen.
  • Een batterij (thuisbatterij of elektrische wagen) is de meest besproken oplossing om je zelfconsumptie op te drijven, maar Energieconcepten beperkt zich niet enkel tot deze oplossing. We beschouwen je warmwaterboiler én de vloerverwarming in de chape ook als een vorm van batterij. Energie die overdag in de chape of boiler kan gestockeerd worden om op zijn beurt 5 uur later zijn warmte of koelte af te geven.
Zijn zonnepanelen nog rendabel?

De beste duurzame investering voor jouw huis

Indien je zonnepanelen hebt, ga je zo'n 30% van je eigen opgewekte energie zelf kunnen gebruiken. Wil je weten hoe je dit doet? Bekijk dan onderstaande video.

Het laatste energiezuinige nieuws rechtstreeks in jouw mailbox?