Smart Home

Met de komst van de digitale meter is eigen verbruik een zeer belangrijk begrip geworden. Hiermee wordt bedoeld dat je de energie opgewekt door je eigen zonnepanelen zo veel mogelijk zelf verbruikt. Hoe minder energie er op het net gezet wordt hoe beter voor het rendement van uw installatie en dus ook voor uw portemonnee. Dit kan je doen door simpelweg je toestellen op te zetten indien je ziet dat er veel zon aanwezig is. Voor veel mensen is dit echter niet haalbaar om dit zelf te doen. Daarom bestaan er Smart Home systemen. Deze slimme sturingen zorgen ervoor dat je zonne-energie zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt.

Hoe werkt een Smart Home systeem?

Een Smart Home systeem meet aan de hoofdzekering de inkomende en uitgaande energie en de opgewekte zonne-energie. Op basis hiervan wordt er bepaald welke toestellen het zo optimaal mogelijk kan aansturen. Dit kan de warmtepomp zijn (zowel de vloerverwarming als het buffervat), een laadpaal voor de elektrische wagen, een airco, een elektrische boiler,… 

Hoe meer deze apparaten dan overdag op zonne-energie kunnen werken, hoe minder energie ze ’s avonds nodig hebben van het net.

Smart Home als oplossing voor het capaciteitstarief

Ook met het capaciteitstarief in zicht is een Smart Home systeem een goede keuze. Wanneer je ’s avonds thuis komt van het werk en een heerlijke maaltijd begint klaar te maken op een elektrisch fornuis/oven en de laadpaal is net op dat moment uw auto aan het laden of de warmtepomp is aan het verwarmen, zal je zonder een Smart Home Systeem op dat moment een stroompiek trekken van het distributienet. 

Hier zal je in de toekomst extra op moeten betalen. Ons Smart Home Systeem kan dit detecteren en de laadpaal en/of warmtepomp een half uurtje uitschakelen zodat je stroompiek (en elektriciteitsfactuur) wordt gereduceerd tot een minimum en dit zonder enig comfortverlies te leiden.

Een duidelijk inzicht in je verbruik

Verder krijg je met het Smart Home Systeem een uitgebreid inzicht van het energieverbruik in je woning, zodat je precies weet waar je energie naartoe gaat. Hoe meer inzicht in je energieverbruik hoe efficiënter je hier zelf mee zal kunnen opspringen.

Combineer Smart Home met zonnepanelen en verbruikers

Om uw zonnepanelen zo goed mogelijk te laten renderen is het belangrijk om zoveel mogelijk zonne-energie zelf te gebruiken op de moment dat de zon schijnt. Een Smart Home Systeem kan hierbij helpen door slimme sturingen te plaatsen tussen de zonnepanelen en stuurbare elektrische verbruikers zoals bv. een warmtepomp (zowel buffervat als vloerverwarming), een laadpaal, een airco,…

Met een Smart Home installatie worden er metingen aangebracht in uw elektriciteitskast welke je verbruik, je injectie en de productie van de omvormer kunnen meten. Vanaf ons systeem dan merkt dat er energieoverschotten zijn, zal het gaan kijken welke apparaten er kunnen aangestuurd worden en deze een contact sturen om in te schakelen zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen of bij na te denken. Hoe meer deze apparaten dan overdag op zonne-energie kunnen werken, hoe minder energie ’s avonds nodig hebt van het net.

Het capaciteitstarief en Smart Home

Ook met het capaciteitstarief in zicht is een Smart Home systeem een goede keuze. Wanneer je ’s avonds thuis komt van het werk en een heerlijke maaltijd begint klaar te maken op een elektrisch fornuis/oven en de laadpaal is aan het laden en de warmtepomp is aan het verwarmen, zal je zonder een Smart Home Systeem op dat moment een stroompiek trekken van het distributienet waarop je extra op zal moeten betalen. Ons Smart Home Systeem kan dit detecteren en de laadpaal en/of warmtepomp een half uurtje uitschakelen zodat je stroompiek (en elektriciteitsfactuur) wordt gereduceerd tot een minimum en zonder enig comfortverlies te leiden.

Verder krijg je met het Smart Home Systeem een uitgebreid inzicht van het energieverbruik in je woning, zodat je precies weet waar je energie naartoe gaat.