Zonnepanelen in 2021: nog rendabel?

Het Grondwettelijk Hof heeft eind januari beslist dat de teller op de digitale meter niet meer zal terugdraaien. Je kan dan enkel zonne-energie gebruiken wanneer je ze opwekt. De extra zonne-energie die je opwekt, ben je kwijt. In de winter zal je dus moeten bijbetalen omdat zonnepanelen dan niet genoeg elektriciteit produceren.

Afschaffing terugdraaiende teller

De Vlaamse regering beloofde in 2019 dat als je voor 1 januari 2021 zonnepanelen installeerde, je 15 jaar lang kon profiteren van de terugdraaiende teller. De regering heeft deze regeling ingevoerd zodat mensen met een digitale meter de financiële voordelen van een analoge, terugdraaiende teller konden behouden. Deze terugdraaiende teller levert winst op, aangezien deze letterlijk terugdraait als je veel stroom produceert en je dus minder betaalt.

Nu de teller op de digitale meter niet meer zal terugdraaien:

  • Betaal je geen prosumententarief meer.
  • Betaal je minder als je meer energie gebruikt die je zelf opwekt.
  • Kan je je teveel aan geproduceerde elektriciteit verkopen aan je energieleverancier.

Verkoop je overtollige zonne-energie

Voor stroom die je niet gebruikt en dus wordt teruggestuurd naar het net, ontvang je een bescheiden vergoeding rond de € 0,044 per kWh (dit ligt vast tot t/m 31 december 2021).

Verhoog je zelfconsumptie

Zijn zonnepanelen nog rendabel? Jazeker, zolang je rekening houdt met enkele belangrijke zaken. Je doet best zoveel mogelijk aan zelfconsumptie. Dat wil zeggen dat je de stroom gaat gebruiken op het moment dat de zonnepanelen stroom opleveren. Zoals de wasmachine opzetten wanneer de zon schijnt. Stel grote elektriciteitsverbruikers op die manier in dat ze overdag werken, bijvoorbeeld met behulp van een ingebouwde timer of slimme aansturing.

Stel je warmtepomp correct in

Heb je een warmtepomp, dan stel je best een nachtverlaging in. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat de productie van warm water overdag gebeurt.

Investeer in een thuisbatterij

Met een thuisbatterij kan je de stroom die je niet onmiddellijk gebruikt opslaan. Eén (ont)laadcyclus van 2,5 kWh per dag verhoogt het eigen verbruik met 13% (o.b.v. 3500 kWh per jaar) gedurende 6 maanden per jaar.

Tips bij aankoop van je zonnepanelen

Ben je van plan zonnepanelen aan te kopen, dan houd je best rekening mee met volgende zaken voor meer opbrengst.

Plaats je zonnepanelen in een oost/west-opstelling

Dit brengt een meer constante opbrengst gedurende de ganse dag, in plaats van enkel pieken.

Kies voor een grotere installatie voor je zonnepanelen

Zonne-energie is een pak goedkoper geworden, daarom kies je beter voor een grotere installatie indien het dakoppervlak dit toelaat:

Installatie van 5.000 Wp

  • Installatiekost van € 6.000
  • Eigen verbruik van 35%
  • Terugverdientijd: 10 jaar (zonder premie)

Installatie van 10.000 Wp

  • Installatiekost van € 10.000
  • Eigen verbruik van 30%
  • Terugverdientijd: 9 jaar (zonder premie)

Heb je zonnepanelen, of twijfel je om zonnepanelen te installeren? Maak je geen zorgen. Zelfs zonder subsidies blijft investeren in zonnepanelen een slimme keuze. Je bent op die manier onafhankelijk van stijgende energieprijzen, het is onderhoudsvriendelijk en goed voor het milieu.

Interesse of meer informatie?

Kom je graag te weten hoe rendabel zonnepanelen zijn voor jouw woning? Contacteer ons