Zonnepanelen: de beste en meest duurzame investering voor jouw huis!

Vanaf 2021 is het systeem met de terugdraaiende teller verleden tijd voor mensen die nieuwe zonnepanelen aanschaffen. Dit baart veel mensen zorgen, want is het dan nog wel interessant om zonnepanelen te plaatsen? Hierop is maar 1 duidelijk antwoord: JA! Wij leggen uit hoe je door slim energie te verbruiken een optimaal rendement haalt uit jouw zonnepanelen.

Financieel

In het systeem van de terugdraaiende teller wordt er een jaarlijkse prosumententaks aangerekend die toch snel oploopt tot enkele honderden euro’s per jaar. Omdat je vanaf 2021 geen gebruik meer kan maken van de terugdraaiende meter, valt deze jaarlijkse kost volledig weg en krijg je zelfs een kleine vergoeding voor de elektriciteit die je terug stuurt. Dit in combinatie met de nieuwe subsidies die worden gegeven bij plaatsing vanaf 2021, zorgt ervoor dat de investeringskost van de zonnepanelen lager wordt dan in 2020. Als je dan een beetje slim omgaat met de eigen opgewekte energie, kan je je investering zelfs sneller terugverdiend hebben dan met de de terugdraaiende teller.

Van analoog naar digitaal

In het oude systeem met de terugdraaiende teller of prosumententarief, maakt het niet uit wanneer je energie verbruikt: wat je aan het net levert, compenseert wat je ervan gebruikt. De vroegere analoge meter kon je exacte verbruiksmomenten ook niet registreren. Nieuwe, digitale meters kunnen dat wel. Onder de nieuwe regelgeving betaal je netkosten op basis van je werkelijke afname, want een digitale meter geeft dit nu duidelijk aan. Hierbij is het dus interessant om veel te gaan verbruiken op momenten dat de zon schijnt. Hoe meer je van je eigen geproduceerde stroom kan benutten, hoe minder netkosten je moet betalen.

Vaak is het praktisch niet altijd haalbaar om overdag een veelvoud aan elektrische toestellen te gebruiken. Maar dankzij enkele slimme investeringen kan je jouw persoonlijke consumptie hier wel op afstemmen.

Zonnepanelen + warmtepomp = de optimale combinatie!

Om je een idee te geven: wanneer je je huis verwarmt met een gasketel, ga je zo’n 30% van de energie die je opwekt met je zonnepanelen zelf kunnen gebruiken. De rest gaat naar het net. Wanneer je al je huishoudelijke apparaten gebruikt wanneer de zon schijnt, kan je dit optrekken naar 40%.

Wissel je de gasketel in voor een warmtepomp, dan kom je automatisch al aan 40%, zonder extra inspanningen te moeten doen. Dit is op lange termijn veel voordeliger. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je eigen consumptie stijgt. Zo renderen je zonnepanelen veel meer.

Een intelligente warmtepomp

We kunnen aanvullend een slimme koppeling leggen tussen de zonnepanelen en de warmtepomp. Dan gaat je warmtepomp automatisch meer energie verbruiken wanneer er het meeste zonlicht is. Zo verbruik je zo’n 60% van je opgewekte energie. Je warmtepomp fungeert dan als het ware als batterij, maar dan eentje die heel lang mee gaat!

Sla je energie op

De energie die er dan nog overblijft, zou je kunnen opslaan op een thuisbatterij, waardoor je percentage nog gaat kunnen verhogen. Ook de aanschaf van een elektrische fiets of wagen dragen bij aan een hoger verbruik van je eigen opgewekte energie.

Wij bekijken met welk pakket jij je woning optimaal kan gaan voorzien van energie! Vragen of advies nodig? Contacteer ons