Welk soort houtpellets koop ik voor mijn pelletkachel?

Je woning verwarmen met een pelletkachel wordt steeds populairder. De toestellen hebben een erg hoog rendement en je bent in de mogelijkheid meerdere ruimtes tegelijk te verwarmen. Ook de installatie en het onderhoud ervan is eenvoudig en je kan kiezen uit diverse modellen, van vrijstaand tot ingebouwd en van basic uitvoeringen tot technische pareltjes.

Grote diversiteit aan pellets

Een pelletkachel brandt op houtpellets die je in zakken of siloboxen kan aankopen. Een pellet is een vochtvrij stukje hout op basis van samengedrukt resthout, voornamelijk zaagsel.

Net zoals er in kachels uiteenlopende kwaliteiten en uitvoeringen bestaan, is er ook een uitgebreide keuze in het type houtpellets. Wanneer je een pelletkachel aanschaft, is het daarom belangrijk om hier even bij stil te staan. Het type houtpellet heeft namelijk een invloed op het rendement en de levensduur van je toestel.

Hoe kies je de juiste houtpellet?

De markt van de houtpellets is groot en helaas is de kwaliteit niet altijd optimaal. Over het algemeen kan je houtpellets indelen in 2 grote groepen: hardhoutpellets (gemengd hardhout) en naaldhoutpellets (100% naaldhout). Naaldhoutpellets zijn 100% natuurlijk, branden in principe zuiverder en hebben een lager asgehalte, terwijl hardhoutpellets minder hars bevatten en de schouw dus minder zullen vervuilen. Om de juiste keuze te maken, dien je enerzijds rekening te houden met het soort toestel dat je hebt. Anderzijds zijn er ook enkele algemene richtlijnen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een handige checklist:

  1. Ga voor een optimale verbrandingswarmte (+- 18 MJ/kg)
  2. Vochtigheidsgraad < 10%
  3. Asgehalte zo laag mogelijk (<0,7%)
  4. Pellets met een hoog smeltpunt (> 1200°)

Hoe lager de verbrandingswarmte, hoe minder warmte je pellet aflevert. Is je verbrandingswarmte dan weer te hoog, dan zal de verbranding niet optimaal gebeuren en zal je kachel vaker onderhoud nodig hebben omdat de assen aan elkaar gaan kleven.

Hoe droger de pellet, hoe doeltreffender de verbranding en hoe meer warmte!

Hoe minder as er vrijkomt bij de verbranding hoe beter. Hierdoor heb je ook minder onderhoud aan je kachel.

Zo vermijd je dat de as gaat smelten en verglazen, waardoor je haard minder goed zal gaan presteren.

Bij ENplus- of DINplus-gecertificeerde pellets ben je er zeker van dat aan al deze eisen voldaan is. Al deze informatie is terug te vinden op de verpakking.

Twijfel je bij het kiezen van je houtpellets? 
Aarzel dan niet om ons te contacteren!