
Van stookolie naar duurzaam verwarmen
Hoe Emiel zijn huis energiezuiniger maakte en de EPC-score verbeterde.
Het huis van Emiel Gilis werd in de jaren '50 gebouwd door zijn grootouders. Het werd in de loop der jaren al twee keer verbouwd voor hij eraan startte. De laatste verbouwing dateerde van 1979, er was dus heel wat te doen toen hij eraan begon.
Emiel: “Om het huis energiezuinig te maken heb ik het platte dak van de achterbouw geïsoleerd, zolderisolatie aangebracht, de volledige gevel laten isoleren en nieuwe ramen met hoogrendementsglas geplaatst. Daarnaast heb ik ook de elektrische installatie vernieuwd. Voor de installatie van de warmtepomp en de zonnepanelen deed ik beroep op Energieconcepten.”
Energiezuinig verwarmen
Vroeger werd verwarmd op stookolie, met radiatoren in de slaapkamers en convectoren in de leefruimte en keuken. Warm water werd voorzien door een elektrische boiler. Omdat de oude stookolieketel aan vervanging toe was, Emiel de waarde van zijn huis wou verhogen en meteen ook de EPC-score verbeteren werden zoveel mogelijk energiezuinige renovaties uit te voeren. Een warmtepomp paste perfect in dat plaatje.
Lucht-water warmtepomp van Nibe
Emiel: “Ik liet een Nibe S2125-12 lucht-water warmtepomp laten installeren met een boilervat van 180 liter. Dit is een monoblock-warmtepomp met propaan als koelmiddel, dus helemaal klaar voor de toekomst! Een groot voordeel van dit type warmtepomp is dat het geschikt is voor hoge temperaturen, wat nodig is voor mijn radiatoren en convectoren.
Bij dit systeem worden er geen koelleidingen geplaatst, maar waterleidingen tussen de binnen- en buitenunit. Daarom werd de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit geplaatst om warmteverlies te beperken. De bestaande radiatoren en convectoren heb ik behouden. Op aanraden van Energieconcepten werd de hele installatie grondig gespoeld. Eerst werden de leidingen, radiatoren en convectoren schoongemaakt om vuil te verwijderen. Daarna werd er een speciaal product gebruikt om alles volledig te reinigen. Tot slot werd er een beschermende coating aangebracht in de leidingen en afgiftesystemen. Daarnaast heeft Energieconcepten ook nog onze zonnepanelen geplaatst. Die zorgen voor duurzame stroom voor de warmtepomp.”
Waarom koos je voor Energieconcepten?
Emiel: “Via mond-aan-mondreclame kwam ik bij jullie terecht. Mijn baas raadde Energieconcepten aan omdat hij zelf een geothermische warmtepomp had laten plaatsen. Vanaf het eerste contact werd ik goed begeleid. Ik kreeg een duidelijke uitleg over de techniek en tijdens het plaatsbezoek van de adviseur werden al mijn vragen beantwoord. Dat gaf me veel vertrouwen. Ik was ook meteen overtuigd van de kwaliteit van de producten. De naam NIBE kende ik niet, maar na wat uitleg en opzoekwerk wist ik dat ik een goede keuze maakte.
Ben je tevreden met je aankoop?
Emiel: “Absoluut! Alles werd volgens afspraak uitgevoerd. De vakmensen van Energieconcepten leverden mooi werk en installeerden een duurzame oplossing die ons van alle comfort voorziet.”
Quote 1: Ik koos voor een NIBE lucht-water warmtepomp, omdat die hoge temperaturen aankan en ideaal is voor mijn woning.
Quote 2: "Vanaf het eerste contact bij Energieconcepten voelde ik me goed begeleid. De duidelijke uitleg en het plaatsbezoek gaven me vertrouwen."
Quote 3: "Dankzij de zonnepanelen wek ik nu duurzame stroom op voor de warmtepomp. Een investering die loont!"